Ontdek dé wijn die bij jou past!

Kies in 7 stappen de juiste wijn!

Daar sta je dan… Jij hebt aangeboden om de wijn te regelen, maar eenmaal voor het wijnschap zie je door de bomen het bos niet meer. Je raakt, zonder één druppel te drinken, al duizelig bij het zien van al die verschillende flessen en van het etiket wordt je ook niet veel wijzer. Wat nu?

Volg deze 7 stappen en maak zo de juiste keuze:

1. WAAR IS DE WIJN VOOR BEDOELD
Feestje? Dan is het belangrijk dat de wijn goed doordrinkbaar is. Vermijdt namen als riserva, wooded en crianza, dit duidt op houtrijping en geeft de wijn een zwaardere smaak. Bij de maaltijd? Dat is zo 1, 2, 3 wat lastiger uit te leggen. Hier komt namelijk wel wat kennis bij kijken. En dan heb ik het niet alleen over de kennis van de wijn, maar ook van het eten. Vaak wordt er bij een recept aangegeven welke wijnen goed bij het gerecht passen, dat is makkelijk, dan hoef je enkel het druivenras op je boodschappenlijstje neer te zetten en kan je door naar stap 3 ;-)

2. WAT IS HET DRUIVENRAS
Elk druivenras heeft zo zijn specifieke kenmerk. Sauvignon blanc staat bijvoorbeeld bekend om zijn frisse zuren en nebbiolo bezit vaak veel kleur en stevigheid. Nu staat er bij veel Europese wijnen het druivenras niet op het vooretiket vermeldt, probeer het rug etiket eens. Kan je het echt niet vinden? Dan is het waarschijnlijk gemaakt van het voorgeschreven druivenras wat voor die wijn geldt. Ook hier is iets verstand van wijn dus best makkelijk.

3. WELK JAARGETIJDE IS HET
Zomers smaakt een frisse, fruitige wijn lekkerder dan in de winter. Kies ‘s winters voor wat vollere smaken. Grappige anekdote lezen? Mijn keuze voor een prachtig glas Amarone della Valpolicella in de zomer (met 17% alcohol) bleek na 1,5 glas toch iets teveel van het goede. Ik was blij dat ik de trap nog op kwam…

4. WAT IS DE PRIJS
Ik kan natuurlijk niet in jouw portemonnee kijken, maar bedenk dat wanneer een wijn duurder is, de kwaliteit ook hoger is. Een simpele rekensom: Een lege fles wijn kost 3 euro (etiket, accijns, verpakkingen, fles, enz.). Als een fles wijn in de winkel 4 euro kost, zit er dus voor maar 1 euro wijn in de fles. Denk jij dat de kwaliteit van deze fles hoog is?

5. WAAR KOMT DE WIJN VANDAAN
Wanneer hij uit een gebied komt met een koel klimaat, zoals bijvoorbeeld de Loire in Noord-Frankrijk, zal de wijn frisser smaken dan wanneer deze uit een warmer klimaat komt.

6. WAT IS HET ALCOHOLGEHALTE
Hoe hoger het alcoholgehalte, hoe steviger de wijn! Druiven die veel zon krijgen, bouwen meer suikers op. Tijdens de vergisting wordt dit omgezet in alcohol. We spreken van een hoog alcoholgehalte voor witte wijn wanneer deze boven de 12% komt. Voor rode wijn is het iets hoger, 13%.

7. GA NIET VOOR ZEKERHEID
Nee, je doet het niet hoor. Je pakt niet wéér je vertrouwde merk. Met voorgaande stappen moet het je lukken om eens iets anders te pakken. DURF! Of nog beter: BELEEF mijn wijnworkshops en ERVAAR dat iets meer kennis van wijn best handig is (en ook nog eens héél gezellig). Maandag 23 september wordt er weer één gegeven. Ik wil je alleen wel waarschuwen: je kan worden aangestoken door mijn wijnvirus….

Margret Weijers Register Vinoloog Voorheen: heeft Margret gewerkt als gastvrouw/ sommelier bij restaurants als De Vrienden van Jabob en De Librije.

Margret Weijers
Register Vinoloog
Voorheen: heeft Margret gewerkt als gastvrouw/ sommelier bij restaurants als De Vrienden van Jabob en De Librije.

Meer informatie vind je hier.


Ken jij iemand die deze tips ook wel zou kunnen gebruiken? Deel dan dit bericht met jouw vrienden.

Proost op een gezellige en smakelijke avond!

Margret Weijers, Register Vinoloog